A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мельнице-Подільська громада
Тернопільська область, Чортківський район

Осінь –пора грибів Держпродспоживслужба застерігає про небезпеку отруєння грибами.

Дата: 03.10.2022 09:12
Кількість переглядів: 32

Осінь –пора грибів Держпродспоживслужба застерігає про небезпеку отруєння грибами.

 

   Вже почався грибний сезон в Україні. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Варто відзначити, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти.

Застерігаємо: не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах: безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Купуючи гриби, необхідно вимагати у продавців відповідні документи, що засвідчують їх якість та безпечність, зокрема експертні висновки акредитованих лабораторій на вміст радіонуклідів у продукції.


З метою безпеки для життя та здоров’я необхідно дотримуватись наступних заходів безпеки:


Якщо пішли до лісу збирати гриби, то пам’ятайте:


– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;


– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;


– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;


– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;


– не вживайте сирих грибів.


   Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому посуді.


   Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.


   Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

- нудота,

- блювання;

- різкий біль у животі;

- діарея;

- запаморочення;

- підвищення температури тіла;

- зниження пульсу;

- задуха;

- судоми;

- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- поява галюцинацій та марення.

Найголовніше – негайно зверніться за медичною допомогою, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

До надання медичної допомоги хворому, щоб видалити токсини, слід негайно  неодноразово промити шлунок.. Хворий до госпіталізації повинен дотримуватись постільного режиму, щоб не прискорився кровообіг. Категорично протипоказані алкогольні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Основною причиною смертельних випадків є пізнє звернення  людей за медичною допомогою. Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння та довший період лікування. Дбайте про своє здоров’я!

 

Любителі збирання грибів, будьте уважні і обережні, не ризикуйте здоров’ям – і своїм, і своїх близьких.

 

                                                                                                           Борщівське управління

  Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь