Мельнице-Подільська громада
Тернопільська область, Чортківський район

ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО ВІД АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ

Дата: 03.10.2022 09:16
Кількість переглядів: 191

Фото без опису

ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО від африканської чуми свиней

Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней у господарстві та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

У хворих тварин захворювання проявляється зазвичай лихоманкою, геморагічним діатезом (множинні крововиливи), ціанозом шкіри (синюшністю) та дистрофічно-некротичними змінами в паренхіматозних органах. Хоча іноді захворювання може перебігати латентно (без клінічних проявів).

 

Важливо!

Для АЧС характерні наступні ознаки:

  • раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42 град. С;
  • зниження апетиту, в’ялість швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок,хитка хода,посилена спрага;
  • ядуха,кашель,блювота,діарея (іноді з кров’ю або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок,можливі аборти у самок;
  • червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді,вухах, п’ятачку та кінцівках.

До захворювання особливо чутливі свійські свині, незалежно від породи та віку. Навпаки, дикі свині менш чутливі до збудника АЧС і тому являються резервуаром та джерелом вірусу у природі.

Разом з цим, постійним резервуаром та переносником збудника АЧС в природі є також аргасові кліщі, в організмі яких вірус може зберігатися декілька років і навіть передаватися своєму наступному поколінню.

З організму хворих тварин збудник виділяється з усіма екскретами та секретами, тим самим потрапляє в зовнішнє середовище (вода, корми, гній, підстилка, різні предмети догляду за тваринами, спецодяг персоналу, тощо), які виступають в ролі факторів передавання збудника АЧС від хворих свиней до здорових. Зараження відбувається при контакті здорової тварини з вірусом АЧС (з вдиханням, водою або кормом, через травмовану шкіру тощо).

Люди (особливо мисливці, грибники та рибалки), а також різні види тварин (будь-які дикі чи бродячі, птахи, гризуни і навіть комахи) можуть бути переносити вірус АЧС.

Разом з цим, активні бойові дії на території України спонукають диких тварин, зокрема і диких кабанів, шукати більш безпечні й тихі місця для мешкання, що призводить до їх вимушеної міграції на інші території та може призвести до поширення інфекції на великі відстані.

 

Важливо!

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин –до 155 днів;

- у гною та грунті – до 200 діб;

- у трупах свиней – до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

- в солонині- до 1 року;

- в замороженому м’ясі – до 3 років.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності. Зокрема, не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання або відвідування лісу).

Узагальнюючи вищенаведене, рекомендуємо власникам господарств, що вирощують свиней, посилити заходи біобезпеки і дотримуватися наступних правил:

? не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;

? своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

? утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;

? періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;

? не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);

? не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;

? здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;

? утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;

? негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.

Борщівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, щодо напруженої епізоотичної ситуації в Україні відносно АЧС і наголошує суворо дотримуватись профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Борщівське управління Держпродспоживслужби

Борщівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Борщів, вул. Промислова, тел.2-13-12, у вихідні дні 0981717085.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь